Woekerpolis

Een woekerpolis is een beleggingspolis of -verzekering met een onzekere opbrengst en met aanzienlijk hoge verborgen kosten. Door deze verborgen kosten is het netto rendement van de belegging vaak minimaal. Enkele voorbeelden zijn:

 • Een lijfrenteverzekering met behulp van beleggingen.
   
 • Spaarkas beleggingen.
   
 • Studie- en kapitaalverzekeringen waarbij beleggingen voor het gewenste kapitaal moeten zorgen.
   
 • Verzekeringen bij hypotheken of leningen om met de beleggingen het aflossingskapitaal op te bouwen.De polis heeft als doel op termijn een vermogen te genereren dat op de einddatum van de polis direct of in termijnen voor u beschikbaar is. Vaak heeft een dergelijke verzekering ook een risicocomponent dat een bedrag uitkeert als de verzekerde overlijdt.

 
Bij een woekerpolis gaat het dus om de hoge kosten vaak gekoppeld aan de tegenvallende resultaten op de beurs. Deze combinatie zorgt ervoor dat de waarde in de polis achterblijft met het vooraf voorspelde resultaat. Verzekeraars hebben moeten onderkennen dat er een probleem is en ook een "oplossing moeten aandragen".

 
Deze oplossing hebben we bewust tussen haakjes gezet. De oplossing of compensatieregeling houdt in, dat op eindatum polis, wanneer de kosten in verhouding te hoog zijn geweest in enig jaar, er dan een compensatie volgt in de vorm van een hogere uitkering, dan de waarde van de polis op dat moment.
 
Dit klinkt leuk maar volgens ons is een klant dan nog steeds niet volledig geholpen. Waarom?

De hoge kosten zitten meestal in de beginjaren, dit drukt het bedrag waarmee gespaard wordt, dus op de lange termijn loop je rendement mis. Het zijn en blijven beleggingspolissen, de klant blijft dus in onzekerheid over wat een polis gaat opleveren.
Vaak zijn er in de polissen (te) dure overlijdensrisico componenten opgenomen. De polissen zijn weinig tot geheel niet flexibel te gebruiken.

Er zijn vaak vele betere alternatieven, wanneer u een onderzoek op prijs stelt naar een of meerdere lopende polissen dan kan dat. Wij kunnen bij u aan tafel kijken hoe de vlag ervoor hangt en eventuele oplossingen aandragen. We houden altijd voor ogen dat een klant er beter van moet worden, wanneer een polis beter kan worden voortgezet hoort u als klant dat van ons, wanneer we denken dat er een verandering moet plaatsvinden dan verneemt u dit ook van ons.

Kortom een persoonlijk en eerlijk advies! Dat is waar Good Advice Finance voor staat.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen contact met u op

  Naam (verplicht)

  E-mail adres

  Onderwerp

  Telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht